22 Mart 2011 Salı

Word 2003'de özel bir sayfadan numaralandırmaya başlamak

Word deneyimi fazla olmayanların, yada hep ara sıra kullandığı için Office'in ıncığını adam gibi öğrenmeye hep üşenenlerin genel sorunudur; Word'de sayfa numaralarının spesifik bir sayfadan başlaması. Bu yazımda bunu Word 2003 için anlatacağım. Kişisel tavsiyem LaTeX kullanmanız yönünde, esneklik açısından.

Neyse, direkt konuya girelim. Bunun için öncelikle numaralandırmanın başlamasını istediğiniz sayfayı ayrı bir bölüm içine almanız gerekiyor. Word'de bir dökümanı birden çok bölüme ayırabiliyorsunuz. Böylece aslında iki farklı Word dökümanınız tek dosyada birleşmiş gibi birşey oluyor, gibi birşey yani. Yeni bölüm oluşturmak için o sayfanın en üst satırının başına gelin ve Ekle>Kesme diyin. Çıkan menüden sonraki sayfayı seçin. Yeni bir bölümünüz olmuş olmalı.

Yeni bölüm ekledikten sonra yapmanız gereken şey ise sadece bu bölüme has bir numaralandırma yapmak. Bunun için önce bu bölümün dipnot (yada üste koyacaksanız üstnot) kısmını önceki bölümlerden bağsız hale getirmeniz gerekiyor. Bunu yapmak için yine bölümün ilk sayfasında dipnot kısmına iki kere tıklayın ve dipnot alanını açın. Alanın üstünde belirecek ufak menüde "önceki kısma bağla" gibi birşey yazan seçeneği devredışı bırakın. Böylece önceki bölümlerden bağımsız bir dipnot kısmınız oldu. Bundan sonra yapmamız gereken şey sayfa numaralarını eklemek. Bunun için üst menüden sayfa numarası ekle diyoruz, gelen menüde gelişmiş ayarlar kısmında "önceki bölümden başla" kısmını değil de ötekini seçiyoruz. Tamam deyince sadece o bölüme ait bir numaralandırma eklemesi lazım.

Not: Bu yazıyı linux'ta Word önümde açık olmadan yazdım. O yüzden bazı menü ve buton isimleri tamı tamına tutmayabilir.

11 Mart 2011 Cuma

Ubuntu'da shift + numkey kullanma

Büyük ekranlı laptoplarda genel uygulamadır, numlock kapalı ise numpaddeki tuşlar home,pgdown gibi işlevler edinir. Laptopta bu işlevde başka tuş da olmadığından bendeniz gibi işini klavyeden halletmeyi sevenler numlock'u genellikle kapalı tutar.
Buraya kadar tamam, ubuntu bir sorun çıkarmıyor. Ancak bir satırı tümden seçmek istediğinizde windows'tan alışık olduğunuz shift + home gibi kombinasyonları yapmanıza ubuntu izin vermiyor, ayarlayıncaya kadar tabii.
Lafı fazla uzatmadan bunun nasıl ayarlandığına geçiyorum:
Tercihler>Klavye>Düzenler>Seçenekler>Çeşitli Uyumluluk Seçenekleri>Shift with numeric keypad keys works as in MS Windows.

ve laptop'ta shift + home'umuza kavuştuk.