24 Nisan 2010 Cumartesi

Blackberry 9000 / BIS sorunu / Genel değerlendirme

Geçenlerde elime geçen Blackberry 9000 model telefonu yeni deneme fırsatım oldu.

Anladığım kadarıyla telefon herşeyiyle Java üzerinde çalışıyor. Telefon açılırken önce bir JVM açılıyor, diğer tüm programlar JVM ile etkileşiyor. Dolayısıyla aslında uygulama yazmak geliştiriciler açısından daha bildik olmalı. Ama telefonun pazarlanma stratejisi iş adamlarına yönelik olduğundan o yönde pek gelişim olmadı herhalde.

Blackberry telefonların üretici firması RIM (Research in Motion). Telefonların firmware'leri mobil operatörünüze özel oluyor. Bu çok büyük bir dezavantaj. Jailbreak yapılabiliyor mu bilmiyorum. Ama normalinde hangi OS versiyonunu kullanacağınıza operatörünüz karar veriyor.

Benim kullandığım telefonda Turkcell'le ilişkili firmware vardı. Sim kart kilidi yoksa en azından başka operatörün sim kartını takabiliyorsunuz, hemen avea sim kartını taktım.

Blackberry meraklılarının bilmesi gereken birkaç dezavantaj var. Kısaca özetlemek gerekirse Blackberry'nin profesyonel olarak kullanımında paket olarak sunulmuş birkaç seçenek bulunuyor. Blackberry Internet Server ve Blackberry Enterprise Server bunlardan birkaçı. Bunlardan ilki sizin belirlediğiniz bir e-mail adresina gelen postaları push yoluyla telefonunuza almanızı sağlıyor örneğin. BIS'i operatörünüzün taşeronluğunda RIM firmasından alıyorsunuz, bir ücret karşılığında tabii. Değer mi, internetin bu kadar yaygın olduğu bir zamanda bence değmez.

İşin kilit noktası şu ki bazı uygulamalar operatörünüzden özel Blackberry aboneliğiniz yoksa çalışmayabiliyor. Örneğin Google uygulamaları çalışmıyor ki bu da Google Maps ve Gmail'den mahrum kalacağınız anlamına geliyor. Buna internette çözüm bulduğunu iddia eden birkaç link buldum, ama öyle kolay çözümler değil. Yorumlarda denedim olmadı diyenler de var. Buradaki çözümü öneriyorlar genellikle. Ben denemedim, ileride belki denerim.

Blackberry'nin kendisinden gelen tarayıcısı güzel denilebilecek bir tarayıcı. Ancak baştan ayarlamazsanız wi-fi bağlı bile olsa hattın internetini kullanmayı deniyor. Başta anlam verememiştim, telefonu yapanlar operatörlerden Blackberry paketi alacağımızı düşündüklerinden (ki genellikle sınırsız internet dahil oluyor bu paketlere) böyle yapmış olabileceklerine hükmettim. Her neyse, bunu değiştirmek için tarayıcıdan girip varsayılan tarayıcıyı Hotspot'a çeviriyoruz.

Uygulamalar daha akıllı. Opera Mini iki bağlantı da varken wi-fi'yi tercih etti. Sağolsun hiç kontör harcamadı. Aslında bunu garantilemek için ayarlardan uygulama izinleri altında varsayılan ayarlarda taşıyıcı internet iznini her seferinde sor olarak ayarlamak yeterli (Bazı arsız uygulamalar izinlerinden şikayet edip sizden ayrıcalık isteyebilir).

Bu BIS tekelciliğini saymazsak telefon çok güzel bir telefon diyebilirim. 2 MP kamerası var. Fena çekmiyor, diğer 2 MP kameralardan iyi olduğunu söyleyebilirim. Müzik çaları güzel, ekolayzırı da var. Kulaklığı da kutu içeriğiyle birlikte. Kullanımı insana keyif veriyor. Ortadaki topu çevirmek bir süre sonra zevke dönüşüyor. Telefonun kendine has teması da alışınca kullanırken zevk veriyor. Menüler iyi düşünülmüş, genellikle menüyü açınca aradığınızı buluyorsunuz.

Özetle Blackberry 9000'in artıları ve eksileri

Eksiler:
- Bluetooth'ta sadece eşleşmiş cihazlara dosya gönderebiliyorsunuz. Birşey göndereceğiniz her cihazla eşleşmek sinir bozucu.
- Klavyede noktalı harfleri yazmak sıkıntı olabiliyor, basılı tutup topu oynatmak gerekiyor.
- BIS'iniz yoksa bazı uygulamaları kullanamayabilirsiniz (Google Maps, GMail, Blackberry'nin kendi markası altında çıkarttığı Maps, Facebook, MySpace gibi uygulamalar). Hatta, telefon doğru ayarlanmamışsa, BIS'iniz olmadan internete bile giremeyebilirsiniz. Düzeltmek için sistemin içini biraz hacklemeniz gerekecek.
- Türkiye için uygulama desteği yok. Markete giriş Türkiye'den mümkün değil.

Artılar
- Pil tüketimi neredeyse mükemmel.
- Kullanmadığınız zamanlar bekleme moduna alırsanız (sessiz tuşu yada kılıf ile) pil tüketimi daha da iyileşiyor.
- Menüler, ikonlar, tema bir bütün halinde. Telefonun bir tarzı olduğu hissediliyor.
- Bulunduğumuz yerde Blackberry tuşuna basınca açılan menü genellikle işimizi görüyor. Olabildiğince pratik bir kullanım oluşturulmaya çalışılmış.
- Kablosuz bağlantı ile tarayıcıda gezinmek pratik.

Sonuç olarak bu telefonun tadı BIS ile çıkıyor. Ama BIS bırakın Türkiye'yi dünyada da pahalı bir hizmet, yani pek mantıklı birşey değil. Kullanımı güzel telefon ama firmasının tekelciliğinden kaybediyor. Almak isteyenlerin bunu göze alması gerek.

21 Nisan 2010 Çarşamba

The Last Ninja


Commodore 64'ü olanlar bilir. Benim Commodore 64'üm yoktu. Ama sonradan emülatörler vasıtasıyla biraz da geç de olsa The Last Ninja'yı tanıdım.

Hikaye temelde iki klanın savaşı. Düşman klan ninjaların klanını bitirdiğini düşünür ama bir ninja onlardan habersiz kaçmayı başarır. Tahmin edersiniz ki siz oyunda o ninjayı canlandırıyorsunuz.

Oyun puzzle ve ara ara dövüşmek zorunda olduğumuz düşmanlar şeklinde ilerliyor. Kuşbakışı olarak bir harita üzerinde gidiyoruz. Bu haritalar bazen fizik kurallarını zorlayan özellikte olabiliyor. Bunu oyunun fantastik yapısına veriyoruz.



Vaktiniz varsa, Commodore 64'ü de hiç denemediyseniz, bir emülatör kurup denemenizi tavsiye ederim. Başlangıç oyunu olarak The Last Ninja'yı oynayabilirsiniz.